Salam Ramadhan..
Alhamdulillah dah nak raya dah kita semua..Syukur padanya masih bertemu lagi dgn bulan yang mulia ini..
So, hari nie rai nk kongsikan sedikit maklumat tentang cara2 buat Coklat Oreo..Dan pasti hasilnya memuaskan..
Sediakan bahan2 yang diperlukan..
* Coklat masakan (ikut jenama yang disukai, pilihan rai Beryl's Gourmet)
* Oreo
* Acuan coklat bulat (yg muat untuk oreo)
* Mangkuk untuk kacau coklat
* Kuali atau pun periuk besar untuk didihkan air...
Semua nie, rai buat ikut kuantiti oreo yang digunakan..
Cara2nya :
1. Letakkan periuk atas api berserta air didalamnya...Panaskan sehingga air mendidih...
2. Bila dah didih, letakkan mangkuk besar kat atas Boiling water nie...Kemudian letakan coklat (200g).
Kalau rasa nak buat banyak2 dan mangkuk korang tue muat letak banyak...Masukkan coklat lebih dari
1 paket/ 1 bar. Nanti dalam beberapa minit korang akan nampak coklat tue cair... Bila dah betul2 cair
korang kacaulah sehingga rata dan licin je permukaannya..
3. Setelah cair semua coklat...Padamkan api dan masukkan coklat tue ke dalam acuan bulat yang telah korang sediakan..Letak setengah je atau pun sikit tapi jgn sikit sangat..Agak-agak bila letak oreo nanti permukaan coklat tue xkn nmpak oreo..
4. Lepas semua acuan dah di isi dn coklat korang letak oreo plak atas dia tapi jgn tekan oreo tue nanti coklat tembus, dah x cntik nanti..
5. Kemudian, tambah lagi coklat kat atas oreo tue sampai tutup smua oreo tue n memenuhi ruang acuan..
6. Siap semua, masukkan coklat korang dalam peti ais..Dalam masa 30 minit coklat akan keras n korang dah boleh susun dalam kotak dgn cantik..
Cam nielah rupa dalamnya..Hmmm...Sedapppp...
SELAMAT MENCUBA...
2 ulasan:
makasih kak ya udah dikasih tau caranya....
makasih kak ya udah dikasih tau caranya....
Catat Ulasan